Kies voor groei
10 november 2023

Stop gezondheid in te ruilen voor ambitie: Hoe je gezond, slank & energiek kunt zijn in je streven naar succes.

De fysieke en mentale gezondheid van ambitieuze professionals en ondernemers gaat achteruit. Velen zijn te zwaar, hebben weinig energie, missen focus, zijn gestrest en kampen met fysieke klachten. Mensen die streven naar succes ruilen vaak hun gezondheid in voor hun ambities. De vraag rijst:

Kun je echt succesvol zijn zonder je gezondheid?

Niet als je op je best wilt presteren, een sterke leider wilt zijn en een lang en gezond leven wilt leiden.

Het probleem dat ik zie is de manier waarop mensen levenhoe ze hun leven hebben ingericht. De moderne wereld is snel en sterk afhankelijk van technologie. Het doel van al deze technologieën is om ons leven makkelijker en comfortabeler te maken.

Maar maakt dit comfort ons leven op de lange termijn echt makkelijker? Nee, dat doet het niet.

Wat het doet, is onze geest programmeren om te denken dat alles in het leven gemakkelijk moet komen. Met een druk op de knop of een klik kun je bijna alles krijgen wat je wilt. Machines hebben het grootste deel van onze fysieke taken overgenomen. En nu beginnen zelfs AI-automatiseringen onze mentale taken over te nemen. Naarmate we steeds meer van alle taken worden ontlast, worden we progressief luier, totdat we ineens dik, ziek en moe zijn.

In mijn ervaring leidt dit soort levensstijl vaak tot depressie, burn-out, chronische ziekten en blessures. Dat is nog afgezien van de relationele problemen, financiële stress of zelfs faillissement. Geen enkel bedrag kan je uit deze ellende kopen.

Eerlijk gezegd, dit zou niet jouw situatie moeten zijn als je echt succesvol wil zijn in het leven en in je bedrijf of onderneming. Je gezondheid is je grootste bezit als je écht succes wilt bereiken. Om op je absolute best te presteren, heb je een slank, sterk lichaam en een veerkrachtige geest nodig. Als je dat kunt ontwikkelen, loop je voor op 90% van de mensen. Dit is geen onrealistisch doel voorbehouden aan een selecte groep. Iedereen kan dit bereiken. Ik ga een van mijn krachtigste strategieën delen die ik gebruik om mijn cliënten te helpen een krachtig lichaam en een veerkrachtige geest te bouwen.

De Strijd van Ondernemers: De Grote 3

In de afgelopen 9 jaar heb ik veel ondernemers gecoacht. Tijdens mijn intakegesprekken zijn er drie hoofdonderwerpen waar 90% van hen mee worstelt. Ik noem ze De Grote 3. Dit zijn ze:

 1. Zich beter voelen
 2. Meer energie hebben
 3. Gewicht verliezen (slank zijn)

Waarom noem ik deze drie onderwerpen, denk je misschien? Omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Mensen zijn vaak blind voor hoe dagelijkse keuzes hun gezondheid en welzijn beïnvloeden.

Energielekken, je niet optimaal voelen en gewichtstoename, het is absoluut onnodig als je je gedrag objectief kunt bekijken. De meesten kunnen dat niet.

Mijn strategie bij elke nieuwe cliënt is het identificeren van de meest verwaarloosde gebieden die leiden tot hun ongewenste realiteit. Wanneer ik de problemen in kaart breng, maak ik een lijst van hun persoonlijke ‘Dagelijkse Essenties’. Dagelijkse essenties zijn de meest waardevolle oefeningen die iemand dagelijks kan doen, voor snelle maar blijvende resultaten.

Dagelijkse oefeningen, denk je misschien? Moet ik elke dag sporten?

Dan John, een gerenommeerde krachttrainer, zei ooit:

If it’s important, do it everyday. If it’s not important, why do it at all?

Als je echt waarde hecht aan je energieniveau, welzijn en gezondheid, waarom zou je het dan niet elke dag aandacht geven?

Het probleem dat ik zie, is dat mensen denken dat ze hun gezondheid 176 uur per week kunnen verwaarlozen en het goedmaken met bijvoorbeeld twee uur sporten per week. Deze manier van denken is fundamentele probleem. Je kunt je gezondheid, welzijn en prestaties niet behandelen zoals je de rest van je leven behandelt. Je kunt niet meer energie, focus, productiviteit of gezondheid online kopen. Je moet er voor werken.

Dit dagelijks doen bevordert blijvende gedragsverandering. Pas als het gedrag verandert, veranderen de resultaten.

Laten we nu dieper ingaan op het concept van Dagelijkse Essenties.

Het Identificeren van Jouw Dagelijkse Essenties

Mijn taak als gezondheids- en prestatiecoach is om mijn cliënten te helpen gezond te worden en hun dagelijkse prestaties te verbeteren. 90% van mijn cliënten bezit een bedrijf en hun hoogste prioriteit is succesvol zijn. We hebben zojuist de 3 meest voorkomende doelen geïdentificeerd die ik tegenkom:

 • Meer energie hebben
 • Zich beter voelen
 • Gewicht verliezen

Laten we beginnen met het doel om energiek te zijn.

Alles is met elkaar verbonden

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand een gebrek aan energie ervaart. Ik kan niet elke mogelijkheid bespreken, maar ik kan je de meest voorkomende geven. Hier zijn ze:

 1. Langdurig zitten en aanhoudende inactiviteit.
 2. Overgewicht hebben.
 3. In slechte fysieke conditie zijn.
 4. Chronisch gestrest voelen.

Als je naar deze lijst kijkt, valt je dan iets op?

Zie je de link tussen een gebrek aan energie en inactiviteit, overgewicht, slechte fitheid en chronische stress?

Voortdurend moe zijn, je niet goed voelen en overgewicht hebben zijn symptomen. De bron van het probleem zijn levensstijlgerelateerde factoren zoals langdurig zitten, inactiviteit, te veel eten en mentale kwetsbaarheid.

Zoals ik al zei, alles is met elkaar verbonden.

Dagelijkse essenties richten zich niet op symptomen, ze richten zich op de oorzaken. Ik ontwerp geen dagelijkse essenties voor ‘je beter voelen’ of ‘meer energie hebben’, ik ontwerp dagelijkse essenties om een specifiek resultaat te bereiken, zoals:

 • Duurzaam Slank Zijn
 • Sterke Houding
 • Kracht & Fitheid
 • Stressbestendigheid

In tegenstelling tot de meeste mensen, verspil ik de tijd van mijn cliënten niet aan het aanpakken van symptomen, we investeren tijd in het bereiken van een specifiek resultaat.

De meeste mensen proberen (onbewust) symptomen te bestrijden door koffie te drinken, medicijnen te gebruiken of ‘slechte gevoelens weg te eten’. Dat zijn de typische ineffectieve strategieën die door de massa worden gebruikt, maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

Nu we de kernoorzaken van De Grote 3 hebben geïdentificeerd, zal ik je enkele voorbeelden geven van effectieve dagelijkse essenties.

Dagelijkse Essenties voor Een Sterke Houding

De hele dag zitten leidt tot tal van problemen. Het beïnvloedt de gewrichten, spieren, algehele fitheid en zelfs mentale stabiliteit. Het meest voorkomende probleem als gevolg van langdurig zitten en inactiviteit is het verzwakken van sommige spieren en het verkorten van andere, gecombineerd met een gebrek aan cardiovasculaire stimulus. Dit resulteert vaak in houdingsproblemen, waaronder klachten aan rug, nek en schouders, evenals een zwakke conditie.

Dagelijkse essenties voor een Sterke Houding moeten krachtoefeningen, rekoefeningen en elke vorm van activiteit zoals wandelen omvatten.

Hier zijn enkele veelvoorkomende Dagelijkse Essenties die ik vaak voorschrijf:

 1. Glute Bridge: 1-2 sets van 10-15 herhalingen (knijpen aan de top)
 2. Stick Half Kneeling Big Shoulder Circles: 1-2 sets van 10-15 herhalingen per kant
 3. Prone W to I: 1-2 sets van 8-12 herhalingen
 4. Bird-dog: 1-2 sets van 6-10 herhalingen per kant + 3-6 sec vasthouden
 5. Activiteit gedurende de dag: Sta op en loop elk uur. Gebruik de trap in plaats van de lift. De fiets boven de auto, enz.
 6. Elke dag wandelen of fietsen: Wandel of fiets (naar je werk) 30-60 minuten per dag.

Doe de kracht-/flexibiliteitsoefeningen minstens twee keer per dag ’s ochtends (bij het opstaan) en ’s avonds (voor het slapengaan).

Als je een gewoonte maakt van deze dagelijkse essenties, hoe simpel en makkelijk ze ook mogen zijn, zul je absoluut je energieniveaus verhogen en je veel beter voelen.

Laten we nog een doen voor Duurzaam Slank Zijn.

Dagelijkse Essenties voor Duurzaam Slank Zijn

Je hebt misschien die wel eens gehoord over overgewicht: het is 80% voeding en 20% training. Hier is een ander perspectief; het is 100% gedrag. Ja, het monitoren van je calorie-inname is essentieel en regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal, niet alleen om af te vallen maar ook om een slank fysiek te behouden gedurende je leven. In mijn online cursus ‘Lasting Lean Life‘ begeleid ik mensen om hun hele leven slank te zijn. Voor nu, hier zijn enkele effectieve dagelijkse essenties om je te helpen slank te worden.

Ik geef twee opties: een voor degenen met toegang tot een sportschool en een voor degenen zonder.

Optie 1 – Sportschool:

 • Kies 4 krachtoefeningen in de categorieën Hinge, Squat, Push & Pull. Goede voorbeelden zijn Kettlebell Swing, Goblet Squat, Kettlebell Press en Gorilla Row. Je hebt alleen een paar kettlebells nodig voor dit programma.
 • Doe 2 sets van 5 herhalingen (15 herhalingen voor swings) met een gewicht dat je perfect kunt controleren. Ga niet te zwaar, je doet dit elke dag. Als een gewicht na verloop van tijd licht aanvoelt, verhoog dan het gewicht.
 • Nadat je de 8 sets hebt voltooid, pak een paar Kettlebells die gemiddeld zwaar voelen en doe een Farmer Walk (wandelen met in elke hand een kettlebell) ermee zo lang als mogelijk.
 • Als je klaar bent, ga dan 30-60 minuten wandelen. Als je dit op een loopband wilt doen, is dat prima. Buiten is beter, in de natuur is perfect.
 • Over voeding: Volg wat je elke dag eet. Weeg jezelf elke ochtend. Aan het einde van de week: bereken het gemiddelde gewicht. Als je minstens 250-500 gram bent afgevallen, dan is je inname goed. Als je niet bent afgevallen of aangekomen, verlaag dan de dagelijkse inname met 250-500 kcal. Je kunt een app zoals MyFitnessPal gebruiken.

Optie 2 – Geen sportschool:

 • Doe een circuit van deze 4 lichaamsgewichtoefeningen: Air Squat, Beast Crawl, Crab Crawl en Glute Bridge. Doe 3 rondes met een interval van 30:30 seconden werk-rustverhouding. Als het circuit makkelijk aanvoelt, verhoog dan de sets of werktijd. Doe bijvoorbeeld 4 rondes in plaats van 3 rondes of werk 40 seconden in plaats van 30 seconden.
 • Wandel elke dag 30-60 minuten. In de natuur is in mijn mening de beste optie. Het is geweldig voor het kalmeren van je gedachten —nog een bijkomend voordeel (zie waarom dingen met elkaar verbonden zijn).
 • Over voeding: Volg wat je elke dag eet. Weeg jezelf elke ochtend. Aan het einde van de week: bereken het gemiddelde gewicht. Als je minstens 250-500 gram bent afgevallen, dan is je inname goed. Als je niet bent afgevallen of aangekomen, verlaag dan de dagelijkse inname met 250-500 kcal.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van eenvoudige maar zeer effectieve Dagelijkse Essenties die je een geweldige ROI bieden.

Dagelijkse essenties veranderen de manier waarop je aan je gezondheid werkt. Het verschuift de focus van ‘compenseren voor ongezond gedrag’ naar ‘het opbouwen van gezond gedrag’.

Gezond gedrag opbouwen is een van de krachtigste investeringen in je toekomst —zowel zakelijk als privé.