Kies voor groei
28 oktober 2023

Plezier vs. Waarde: Kiezen voor duurzaam succes zonder je gezondheid te schaden.

Tegenwoordig verkeren steeds meer ambitieuze mensen in een slechte fysieke conditie. De weg naar succes vergt hard werk, het maken van lange dagen maken en veel tijd zittend op kantoor doorbrengen.

Het is niet ongewoon dat gedreven individuen hun gezondheid en welzijn aan de kant schuiven omwille van hun ambitie. Wat velen echter verbaast, is hoe vaak ze onbewust ‘ik vind het niet leuk’ als excuus gebruiken. In een zakelijke context weten ze als geen ander dat er ook het werk gedaan moet worden dat niet leuk is om succes te behalen. Echter als het op actief werken aan hun gezondheid en welzijn aankomt, zie ik vaak dat mensen de plezierfactor in de weg laten staan.

Hier een aantal typische uitspraken die ik regelmatig voorbij hoor komen:

“Ik sport niet omdat ik het niet leuk vind.”

“Als ik een training niet leuk vind, kan ik het niet volhouden.”

“Ik ga niet graag naar de sportschool.”

Misschien herken je jezelf of anderen in deze uitspraken. Maar heb je ooit eens bij stilgestaan wat dergelijke uitspraken eigenlijk betekenen en voor gevolgen kunnen hebben?

Wat er echt gezegd wordt is: “Ik zorg niet voor mijn lichaam, omdat ik het ‘niet leuk’ vind om ervoor te zorgen.”

Als je jezelf herkent in deze manier van redeneren, denk dan eens na over de impact van deze mentaliteit op je gezondheid. Wat als bijvoorbeeld een chirurg op dezelfde manier zou denken?

Stel je voor dat je betrokken bent bij een ongeval met levensbedreigende verwondingen en naar de operatiekamer wordt gebracht. Eenmaal daar zegt de chirurg: “Oh nee, ik doe deze operatie niet. Ik vind het geen leuke procedure.”

Dit is precies wat er gebeurt wanneer je besluit iets te vermijden omdat je het niet leuk vindt. Het is belangrijk om te doen, maar het is niet leuk, dus je doet het niet. Herhaal dit vaak genoeg, in verschillende domeinen, en je zult vroeg of laat onvermijdelijk in serieuze problemen komen.

Wat als je niet afhankelijk was van ‘iets leuk vinden’?

Dat je in plaats van je handelingen te bepalen op basis van of je iets leuk vindt, je handelingen bepaalt op basis van of iets waardevol is.

Deze verandering van perspectief kan aanzienlijke waarde toevoegen aan je gezondheid en welzijn en zelfs bijdragen aan je ambities.

Laten we eerlijk zijn, is iets doen omdat het waardevol is, niet veel belangrijker dan of je het leuk vindt?

De meest waardevolle dingen in het leven zijn vaak niet leuk

Als ‘plezier’ de absolute drijvende kracht zou zijn voor een goed leven, zouden we dan niet allemaal in een groot pretpark wonen?

Het feit dat dit niet het geval is, zegt genoeg.

Nu komt een niet zo populaire mening. Lees dit niet als je snel beledigd bent. Ik ga nu volledig eerlijk zijn:

Wie richt zich voornamelijk op het doen van leuke dingen? Kleine kinderen.

Een volwassene die weigert iets te doen omdat het niet leuk is, gedraagt zich in alle eerlijkheid als een kind. Ik zeg niet dat dit gedrag inherent goed of slecht is. Wat ik wel zeg is dat dit soort gedrag je leven op de lange termijn aanzienlijk oncomfortabel kan maken.

Als je wilt voorkomen dat ‘plezier’ je leven ‘vervelend’ maakt op de lange termijn, lees dan verder. Ik voorzie je van een krachtige distinctie en een effectieve strategie die je zal helpen keuzes te maken die absolute waarde toevoegen aan je leven. Of het nu om gezondheid gaat of om een ander domein.

Dit is wat je zult leren:

  • Toepassen distinctie: Plezier vs. Waardevol
  • Strategie voor het behalen van waardevolle doelen

Een korte verdieping

De gezondheid, conditie en het algemeen welbevinden van het merendeel van de mensen gaat snel achteruit. Bij ambitieuze mensen en ondernemers is dat niet anders. Steeds meer mensen hebben overgewicht, een slechte conditie, fysieke/mentale klachten, hebben één of meerdere chronische aandoeningen en zijn in de kern ongezond.

Ik help mensen met het verliezen van gewicht, fit te worden en een krachtig lichaam te bouwen.

Maar kan ik iemand daadwerkelijk helpen? Nee, strikt genomen kan ik dat niet.

Ik kan iemand alleen de ogen openen en de mogelijkheid bieden om andere keuzes te maken, die uiteindelijk leiden tot een gewenst resultaat.

Wat mij is opgevallen in talloze coaching gesprekken die ik met mensen heb gevoerd, is hoe vaak mensen spreken over iets uit de weg gaan omdat ze het niet leuk vinden. Hier zijn enkele voorbeelden:

“Sporten vind ik niet leuk”

“Koken vind ik niet leuk”

“Ik vind het niet leuk om ‘nee’ te zeggen (tegen mijn kinderen)”

“Mensen op hun gedrag aanspreken vind ik niet leuk”

Dit is allemaal synoniem voor: Ik wil me niet oncomfortabel voelen.

Als je dat discomfort structureel uit de weg gaat, dan heeft dat serieuze consequenties.

Niet sporten leidt tot een slechte conditie. Niet graag koken nodigt uit om ongezonde keuzes te maken. Geen ‘nee’ zeggen, ontneemt je de regie over je eigen leven. Mensen nooit op hun gedrag aanspreken, heeft als gevolg dat mensen over je heen lopen.

Het structureel vermijden van discomfort kan destructieve gevolgen hebben op je leven, zeker op de lange termijn.

Het is de hoofdoorzaak van:

  • Burnout
  • Depressie
  • Fysieke klachten
  • Overgewicht en obesitas
  • Lage energie
  • Welvaartsziektes
  • Relationele problemen
  • Hoofdpijn en migraine
  • En meer…

Het ervaren van discomfort is simpelweg onvermijdelijk voor een succesvol leven met een goede gezondheid. Problemen, tegenslagen en uitdagingen zijn inherent aan het leven. Als je die telkens uit de weg gaat voor een goed of leuk gevoel, dan gaat dit een impact hebben op de kwaliteit van je leven. In het kader van gezondheid, heeft het negeren van discomfort de potentie om je gezondheid ernstige schade aan te doen.

Leuk versus Waardevol

Als mensen neigen we voortdurend twee dingen:

  1. Het nastreven van een goed gevoel.
  2. Het vermijden van een slecht gevoel.

Leuke activiteiten geven ons een goed gevoel, en als we ons niet goed voelen, kan iets leuks ons helpen dat negatieve gevoel te verdrijven. Daarom zijn we vaak zo gericht op het doen van ‘leuke’ dingen.

De opkomst van sociale media heeft dit alleen maar versterkt. Het suggereert dat iedereen altijd plezier heeft, leuke dingen doet en een geweldig leven leidt.

Als je dat zelf op dat moment niet zo ervaart, kan dat een negatief gevoel opwekken. Zoals het gevoel niet goed genoeg te zijn, niet genoeg te hebben of niet genoeg leuke dingen te doen.

Ook al weten we diep van binnen dat mensen op sociale media vooral hun beste momenten delen, kan deze constante reflectie de drang naar ‘leuk’ versterken.

Het probleem is dat deze voorkeur voor ‘leuk’ vaak ten koste gaat van het doen van waardevolle dingen. Het zijn juist deze waardevolle activiteiten die mensen vaak vermijden of uitstellen. Maar wat is hiervan de prijs?

Hier zijn twee voorbeelden om de gevolgen van dit gedrag te illustreren:

Overgewicht

Neem Marcel. Al jaren worstelt hij met overgewicht. Hij houdt van uitgaan, bourgondisch eten, speciaalbier en tot diep in de nacht videogames spelen. Op korte termijn geeft dit plezier, maar deze gewoonten vormen de kern van zijn gewichtsprobleem. Voor Marcel zou het waardevoller zijn om gezonde voedingskeuzes te maken, minder te drinken, regelmatig te sporten en vroeg naar bed te gaan. Als hij zijn leven vanuit dit perspectief zou bekijken, zou hij geen gewichtsprobleem hebben.

Slechte conditie

Juliet runt een eigen bedrijf en vindt dit stressvol. Na een lange werkdag kijkt ze graag naar tv-shows, drinkt ze wijn en rust ze uit. In het weekend is ze vaak moe en is ze weinig actief om weer ‘op te laden’. Deze levensstijl heeft echter geleid tot een slechte conditie. Juliet zou waardevollere keuzes kunnen maken, zoals yoga doen om te ontspannen in plaats van wijn drinken, wandelen in plaats van tv-kijken of sporten. Om te zien wat waardevol is, moet ze eerlijk naar haar situatie kijken en accepteren dat waardevolle dingen doen vaak oncomfortabel zijn.

De distinctie tussen leuk en waardevol is levensveranderend

Marcel en Juliet maken allebei keuzes die hen op korte termijn een goed gevoel geven. Hoewel dit in het moment aangenaam kan zijn, hebben ze allebei te maken met veelvoorkomende gezondheidsproblemen: overgewicht en een slechte conditie.

Als ze dit gedrag blijven volgen, kan dat op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Zowel overgewicht als een slechte conditie zijn voorbodes van talloze chronische ziekten.

Vaak weten mensen dat ze niet op de goede weg zijn, maar ze vermijden structureel verandering, gewoon om zich niet oncomfortabel te voelen. Meestal komt de verandering over als lastig, onprettig, vervelend, moeilijk of zwaar. Voor veel mensen is dit genoeg reden om niets te veranderen. Om zich niet schuldig of slecht te voelen over zichzelf, bedenken mensen redenen en excuses om niet in actie te hoeven komen.

Mensen kunnen zich vaak geen voorstelling maken van hoe het is aan de andere kant. Hoe het voelt als hun probleem is opgelost. De angst voor het ongemak van het werk overtreft de wensen op lange termijn.

Tot het punt dat iemand beseft dat er echt iets moet gebeuren. Dat iemand de waarde ziet van wat het bereiken van het doel met zich meebrengt.

Als je naar de acties in je leven kunt kijken vanuit ‘of iets waardevol is’, zowel op de korte als op de lange termijn, dan zal er veel veranderen.

Als je stopt met kiezen vanuit plezier, gemak en comfort, maar kiest vanuit belangrijkheid, prioriteit en waarde, dat is wat een leven verandert.

Om je te helpen kijken en kiezen vanuit waarde, heb ik een effectieve strategie voor je.

Strategie: Kies voor waarde

Pak pen en papier of je notities op je computer of laptop.

Maak een tabel met vier vakken.

Schrijf het volgende boven de vakken:

  1. Leuk en waardeloos
  2. Leuk en waardevol
  3. Waardevol en niet leuk
  4. Waardeloos en niet leuk

Voordat je iets doet met de tabel, beantwoord eerst de volgende twee vragen:

  1. Wat wil je graag bereiken, wat je tot nu toe niet bereikt hebt?
  2. Wat wil je graag oplossen, wat je tot nu toe niet gedaan hebt?

Er is een kans dat je dit soort vragen nog nooit eerder hebt beantwoord. Neem de tijd en kijk hier eerlijk en oprecht naar. Beantwoord de vragen.

Nu vul je de vakken in van de tabel. Schrijf minimaal 3 tot maximaal 5 dingen die je doet of zou moeten doen in de betreffende vakken.

Je hebt nu het volgende:

  • 3-5 dingen die je doet die leuk, maar waardeloos zijn.
  • 3-5 dingen die je doet, die leuk en waardevol zijn
  • 3-5 dingen die je doet of zou moeten doen, die waardevol zijn maar niet leuk.
  • 3-5 dingen die je doet of zou moeten doen, die waardeloos en niet leuk zijn.

Kijk eerlijk en oprecht naar wat je hebt opgeschreven.

Streep alle dingen door die waardeloos zijn, maar die je toch doet, die je nu kunt stoppen.

Maak nu een prioriteitenlijst van alle zaken die waardevol zijn, genummerd van 1 (hoge urgentie) tot 10 (laagste urgentie).

Doe jezelf nu een plezier. Maak van de top drie je hoogste prioriteitsdoelen en begin vandaag met eraan te werken.

Werk de komende 3-6 maanden doelbewust aan het realiseren van je doelen en laat me weten wat het voor je heeft gedaan. Ik ben erg benieuwd.

“Change is hard at first, messy in the middle, and gorgeous at the end.” – Robin Sharma