Kies voor groei
4 november 2023

Onmiddellijke Bevrediging vs. Duurzaam Succes: Hoe je korte-termijn denken overwint voor een betere gezondheid en welzijn.

In het digitale tijdperk is het zoeken naar onmiddellijke bevrediging de grootste bedreiging voor onze gezondheid en welzijn. Niemand is hier immuun voor, zelfs de meest succesvolle mensen op aarde niet.

We leven in een wereld waar ons gedrag constant beïnvloed wordt door externe factoren, zoals sociale media, reclames, advertenties, billboards en promoties.

Overal waar we gaan — live en online — willen mensen en bedrijven onze aandacht om ons iets te verkopen. Onze primitieve hersenen zijn hier niet voor gemaakt. Ze zijn ontworpen om gemak en plezier te zoeken omdat dit vroeger onze overlevingskansen vergrootte.

Vandaag de dag, als je je niet bewust bent van je eigen psychologie, is de kans groot dat je constante zoektocht naar kortstondig genot je gezondheid en welzijn op de lange termijn zal beïnvloeden.

Je loopt het risico je gezondheid te schaden en je lichaam om te vormen tot je ergste vijand, in plaats van je krachtigste bondgenoot.

Bewust zijn van hoe korte-termijn acties kunnen leiden tot langdurige problemen geeft je de mogelijkheid om je acties zorgvuldiger te kiezen. Zoals het maken van korte-termijn keuzes die je gezondheid omzetten in een competitief voordeel. Wie wil dat nu niet?

Wat nu goed voelt, kan later schadelijk zijn.

Heb je jezelf ooit betrapt op:

  • Het leeg eten van een zak chips, zelfs als je probeert af te vallen.
  • Het overslaan van een training omdat je moe bent en liever op de bank hangt.
  • Het uitstellen van iets belangrijks omdat je nu liever iets leuks doet.
  • Het prioriteren van onmiddellijk genot boven langetermijnresultaten.
  • Iets willen, maar bij voorkeur zo snel en makkelijk mogelijk.

Klinkt dat bekend?

Deze denkpatronen zijn volkomen normaal. Normaal in de zin dat de meerderheid van de mensen zo denkt. De maatschappij moedigt dit gedrag aan door dagelijkse taken steeds makkelijker en toegankelijker te maken. We willen zo snel mogelijk wat we verlangen, bij voorkeur met een klik of een druk op de knop, vanuit het comfort van ons eigen huis.

De gevolgen zijn vaak onzichtbaar en subtiel op de korte termijn, zoals:

  • Geleidelijke gewichtstoename.
  • Een geleidelijke daling van het energieniveau.
  • Een opeenstapeling van uitgestelde taken die stress veroorzaken.
  • Enzovoort.

Maar deze subtiele gevolgen kunnen op de lange termijn een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid en welzijn.

Als je jezelf hierin herkent, ben je niet alleen. Herken je dit niet? Dan ben je misschien een Zen monnik, ben je je er (nog) niet van bewust, of ben je gewoon niet eerlijk tegen jezelf.

Dit is menselijk gedrag; het verschilt slechts in mate van persoon tot persoon. Hoewel dit gedrag normaal en onschadelijk lijkt, kan het potentieel gevaarlijk worden. Het kan een ernstige impact hebben op je gezondheid. Dit gedrag staat bekend als ‘onmiddellijke bevrediging’ (instant gratification).

Neem de controle in handen

In dit artikel leer je hoe ‘onmiddellijke bevrediging’ je gezondheid kan saboteren en hoe je dit kunt voorkomen. Als je je gezondheid en lichamelijke conditie wilt verbeteren, of als je merkt dat korte-termijn gedrag je langetermijndoelen hindert, lees dan verder. Dit artikel kan je absolute controle over je gezondheid geven, mits je bereid bent eerlijk naar jezelf te kijken en de nodige veranderingen aan te brengen.

Onmiddellijke Bevrediging

‘Onmiddellijke bevrediging’ is een term die verwijst naar de verleiding (en het bijbehorende gedrag) om een onmiddellijk voordeel te prioriteren ten koste van een toekomstig voordeel. Met andere woorden, het gaat om het kiezen voor comfort en gemak op korte termijn, in plaats van langetermijnvoordelen of resultaten.

Het is een mentaliteit die gedragingen stimuleert zoals het zoeken naar snelle resultaten, ‘snelle oplossingen’, een gemakkelijke uitweg of het pad van de minste weerstand. In de context van gezondheid kan dit inhouden:

  • Crashdiëten om snel gewicht te verliezen.
  • Extreme workouts om snel fit te worden.
  • Medicijnen nemen om symptomen te bestrijden.

In plaats van het ontwikkelen van een duurzaam gezond voedingspatroon, het consequent volgen van een doordacht trainingsplan of het aanpakken van de leefstijl factoren die aan de gezondheidsproblemen ten grondslag liggen.

Het ligt niet aan jou, je ziet het overal

Onmiddellijke bevrediging is overal om ons heen. Afgelopen winter las ik een artikel in op NU.nl met de titel “Alles wat te maken heeft met hoest en griep vliegt over de toonbank bij de drogist”. Het ging over hoe hoestsiroop, keelpastilles en pijnstillers als warme broodjes over de toonbank gingen omdat veel mensen ziek waren. Dit is een perfect voorbeeld van het probleem van onmiddellijke bevrediging. Dit denkpatroon voorkomt dat velen een gezond lichaam behouden.

Hier zijn enkele veelvoorkomende denkpatronen:

  • Ik ben verkouden, en het moet NU overgaan. Oplossing: Ik heb hoestsiroop nodig.
  • Ik heb keelpijn, en het moet NU overgaan. Oplossing: Ik heb keelpastilles nodig.
  • Ik heb koorts, en het moet NU overgaan. Oplossing: Ik heb paracetamol nodig.
  • Ik heb spierpijn, en het moet NU overgaan. Oplossing: Ik heb pijnstillers nodig.

Ik gebruik het woord ‘oplossing’ omdat dat is hoe mensen het zien. Maar in werkelijkheid is het een manier om onmiddellijke verlichting of comfort te zoeken.

Is het daadwerkelijk een oplossing voor het echte probleem? Nee, absoluut niet.

Het is slechts een automatisch en vaak onbewust denkproces: Ik ben ziek, het is vervelend, ik wil dat het nu overgaat, dus ik neem medicijnen – de typische ‘snelle oplossing’.

Gemak dient de mens? Of maakt het ons zwakker?

Het lijkt erop dat het gemak dat bedoeld is om ons leven te verbeteren, ons in feite zwakker maakt. Tegenwoordig draait alles om gemak en snelheid, met minimale inspanning.

Waarom fietsen als je een e-bike kunt gebruiken, of lopen als je kunt rijden?

Waarom zelf koken als je eten kunt bestellen?

Te vaak kiezen we comfort boven inspanning. Maar zoals je weet, krijg je de meeste dingen van echte waarde niet gemakkelijk.

Gezondheid is hier een perfect voorbeeld van. Je kunt geen gezond lichaam bij een dokter kopen, noch een fit lichaam bij een personal trainer. Je kunt niet zomaar een nieuwe rug bij een therapeut kopen, noch kun je hoge energieniveaus online bestellen. Wat je echter wel kunt doen, is keuzes maken die bijdragen aan een betere gezondheid, zelfs als die oncomfortabel zijn.

  • Overweeg eens een salade te eten in plaats van je favoriete pizza.
  • Of ga hardlopen, zelfs als je moe bent.
  • Misschien moet je de oefeningen doen die je therapeut heeft voorgeschreven, zelfs als ze ongemakkelijk aanvoelen.

Het gaat erom te leren accepteren dat sommige dingen inspanning vereisen en dat resultaten zich pas over een langere periode laten zien.

De oplossing: Ontwikkel kracht

Het is makkelijk om te kiezen voor gemak op de korte termijn boven resultaten op de lange termijn. Goede gezondheid vereist tijd, aandacht en dagelijkse inspanning. En dat vraagt om mentale kracht. Als je deze kracht niet ontwikkelt, zul je uiteindelijk zwichten voor de verleiding van gemak en comfort.

Het resultaat?

  • Je neemt minder verantwoordelijkheid.
  • Je vertrouwt je gezondheid toe aan toeval, anderen, therapeutische behandelingen of medicijnen.
  • Je neemt je gezondheid voor lief.

Maar er zijn geen garanties in het leven. Je hebt geen recht op goede gezondheid; je gezondheid is het resultaat van je dagelijkse keuzes en inspanningen.

Als je gewoonlijk kiest voor onmiddellijke bevrediging, zal dat gedrag je standaardinstelling worden. En dit gedrag kan verschillende aspecten van je leven beïnvloeden, inclusief je gezondheid, relaties en zaken. De consequenties zijn een verhoogd risico op:

  • Energieverlies
  • Afname van je conditie
  • Chronische stress
  • Aanhoudende pijn en blessures
  • Verhoogde vatbaarheid voor ziekten

Maar je hebt een keuze. Vanaf dit punt begrijp je dat gemak op korte termijn kan leiden tot problemen op lange termijn. Je kunt kiezen voor wat snel en gemakkelijk is, of voor waardevolle toekomstige resultaten. Deze verandering gebeurt echter niet automatisch. Je hebt de kracht nodig om eerlijk te naar jezelf te kijken, jezelf te confronteren, taken die je liever vermijdt te ondernemen en ongemak te omarmen.

Praktische oefening: van onmiddellijke bevrediging naar langetermijnresultaten

Gebruik deze 6 stappen om je huidige gedrag te evalueren en vorm te geven op een manier die je gezondheid en het welzijn op lange termijn bevordert.

  1. Toekomstige resultaten of onmiddellijke bevrediging: Observeer je dagelijkse gewoonten. Waar kies je voor snelle resultaten of gemak op korte termijn ten koste van langetermijnresultaten? Maak een lijst van de gedragspatronen die je opmerkt.
  2. De impact: Wat is de impact van deze gewoonten op je gezondheid en welzijn op lange termijn? Wat zijn de gevolgen als je dit gedrag voortzet? Wat is de impact daarvan? Wie beïnvloedt dat nog meer?
  3. Stop ermee: Beslis welke gewoonte je vanaf vandaag zult veranderen. Besluit om het ineffectieve gedrag te stoppen en bepaal wat je vanaf nu consequent anders gaat doen.
  4. Doe het: Start onmiddellijk met je nieuwe gedrag. Negeer de gedachten, gevoelens en emoties die je sturen naar je oude gedrag. Ongeacht hoe je je voelt, blijf doen wat je hebt besloten.
  5. Ga om met je interne wereld: Je brein wil niet veranderen. Het zal er alles doen om je te houden zoals je bent. Je hersenen creëren gedachten, gevoelens en emoties om je aan te sporen terug te keren naar je oude gedrag. Wees je daarvan bewust, merk het op, negeer het en doe wat je hebt afgesproken.
  6. Herken de waarde: Zodra mensen iets hebben bereikt, nemen ze het resultaat vaak voor lief. Ze vaak te doen wat het resultaat heeft opgeleverd. Maak deze fout niet. Wees je bewust van het resultaat en de waarde die het aan je leven toevoegt. Dat vraagt om meer.

Verandering is niet gemakkelijk of aangenaam, maar het is absoluut mogelijk en vaak nodig. Zeker als je gezondheid ten koste gaat van je ambities of andere prioriteiten in het leven.

Onthoud: De kosten van weten wat te doen en het niet doen, zijn hoger dan het gewoon te doen.