Het einde van het jaar staat opnieuw voor de deur. Terugblikkend op een jaar dat weer te snel voorbij is gegaan, maak je afspraken met jezelf over wat je komend jaar beter gaat doen. Jawel hoor, je maakt je goede voornemens. Want komend jaar ga ik toch écht…
…stoppen met roken
…x kilo gewicht verliezen
…gezond eten
…beginnen met sporten
…geen alcohol meer drinken
…of zoiets dergelijks
Als iedereen zich daadwerkelijk zou houden aan deze goede voornemens, dan zouden sigarettenfabrikanten failliet zijn, er een tekort zijn aan sportscholen, McDonalds alleen nog maar sapjes en salades verkopen en de nieuwe hardloper bij Heineken het caloriearme bier met 0% alcohol zijn.
Echter niets is minder waar. Elk jaar opnieuw zijn er meer mensen die hun voornemens niet waarmaken, dan mensen die ze wel waarmaken. De kans is groot dat je die ervaring zelf ook al eens hebt gehad. Maar wat nu als je die goede voornemens dit keer wel waarmaakt? In dit blog lees je hoe jij je meest krachtige jaar tegemoet gaat en je goede voornemens daadwerkelijk waarmaakt. Maak je gordel maar goed vast, want dit beloofd een ritje te worden!
Op 1 januari ga ik starten. Maar waarom niet nu?
Wat typisch is aan goede voornemers is dat het altijd een moment in de toekomst betreft waarop je gaat starten met het behalen van je voornemen. Een voornemen dat je niet zomaar maakt. Je maakt het omdat het belangrijk voor je is. Maar laten we eens eerlijk kijken, als dit doel écht zo belangrijk is, waarom start je dan niet meteen? Waarom start je pas met afvallen over een maand, of stop je met roken over drie weken, ga je eindelijk sporten in januari of stop je met alcohol drinken als de feestdagen achter de rug zijn?
Heb je er al eens bij stilgestaan dat ‘later’ meestal ‘nooit’ betekent. Oftewel, de voornemens klinken goed, maar de realiteit is dat de voornemens vaak niet gerealiseerd worden. Voor 9 op de 10 mensen die goede voornemens maken is dit namelijk het geval. In mijn ogen is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de meeste mensen hun eigen voornemens niet naleven.
Hoe kan dit toch? Wat maakt het dat je iets graag wil, maar niet in staat bent dit waar te maken? Is het een gebrek aan kennis of aan inzicht? Is het doel onrealistisch? Kun jij het ‘gewoon’ niet? Was het toch niet belangrijk? Is er iets tussen gekomen? Het zal verbazen dat geen van deze zaken het daadwerkelijk probleem is.
Je brein en verandering
Als mens zijn we veruit het meest intelligente dier op deze planeet. Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat onze intelligentie voortkomt uit de complexiteit van ons brein. Ons brein is zeer geavanceerd en is tot verbluffende dingen in staat. Maar tegelijkertijd is het ook nog zeer primitief. Hoewel het leven van de mens de afgelopen honderd jaar met een recordtempo is veranderd, is ons brein nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden. Evolutie gaat immers niet zo snel als technologische ontwikkeling.
Misschien besef je dit niet, in elk geval nog niet, maar je brein is de reden dat jij je voornemens niet waarmaakt. Je brein wil namelijk niet dat jij verandert. Het wil je houden zoals je bent. Vanuit evolutionair oogpunt is ons brein namelijk gericht op overleven. Om te overleven is het belangrijk dat je geen gevaar loopt en dat is exact waar je brein je een handje mee helpt.
Met gevaar lopen bedoel ik niet alleen dat je brein je helpt te voorkomen dat je wordt opgegeten door een tijger of je een ongeluk krijgt. Nee, alles wat je als oncomfortabel ervaart, je als moeilijk ervaart, wat energie kost en wat voor jou verschijnt als gevaarlijk, ziet je brein als een bedreiging. Wat is voor je brein de ultieme vorm van bescherming? Je houden wie je momenteel bent.
Wie je bent doet ertoe
Je vraagt je misschien af, “wie ik ben? Ik ben toch gewoon wie ik ben”. Veel mensen denk dat, maar als we daar iets dieper naar kijken kom je er al gauw achter dat dit idee niet klopt. Je bent namelijk niet ‘gewoon’ wie je bent. Je bent wie je gekozen hebt te zijn. In andere woorden, jij hebt jezelf gecreëerd tot de persoon die je vandaag de dag bent. Simpel gezegd hebben alle keuzes die je hebt gemaakt en het gedrag dat hieruit is voortgekomen, je gevormd tot wie je nu bent.
Waarom is dit belangrijk?
Hoe jij tot nu toe geleefd hebt, heeft je bewust óf onbewust gemaakt tot de persoon die je momenteel bent. Wie jij bent, bepaalt hoe je de wereld ziet, hoe je anderen ziet, wat je doet en wat je niet doet, wat je zegt en wat je niet zegt. Wie je bent heeft een grotere invloed op je leven dan alles en iedereen om je heen. Wie je bent, bepaalt namelijk wat je doet en wat je doet bepaalt wat je in je leven krijgt. Kort samengevat werkt het als volgt:
Ik ben ➠ ik doe ➠ ik heb
Of:
Zijn ➠ doen ➠hebben
Hier enkele voorbeelden met hoe dit in de praktijk werkt:
- Als jij een roker bent (zijn), dan betekent dit dat je regelmatig sigaretten rookt (doen). Als gevolg van het roken heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van problemen met je hart-, long- en vaatsysteem (hebben).
- Als jij een wielrenner bent (zijn), dan betekent dit dat je regelmatig fietst (doen). Hierdoor is de kans groot dat je een goed duurvermogen ontwikkelt (hebben).
- Je ziet jezelf als een Bourgondiër (zijn), dan eet en drink je graag lekkere dingen (doen). Een gevolg kan zijn dat je hierdoor overgewicht ontwikkelt (hebben).
Het mooie van het hele verhaal is dat je zelf kunt bepalen wie je bent. Als je daar oprecht naar weet te leven dan is elk goed voornemen dat je maakt een absoluut succesverhaal. Dit klinkt misschien simpel en dat is het ook, echter mijn ervaring leert dat dit in de praktijk niet zo gemakkelijk is als dat het klinkt. Maar niet gemakkelijk betekent niet onmogelijk. Sterker nog, als je weet hoe het werkt én je weet die kennis toe te passen, dan is het realiseren van je goede voornemens geen kwestie van óf je succesvol bent, maar wánneer succesvol bent.
De wereld van wensen, willen en hopen
Mijn werk bestaat voor een deel uit het coachen van mensen naar een gezond en krachtig lichaam. In de kern is coachen niets anders dan mensen iets laten zien van zichzelf, dat ze zelf niet zien. Hiermee openen zich deuren naar nieuwe mogelijkheden, waar iemand zelf naar binnen kán stappen. Wat mij opvalt bij veel mensen, is dat er vaak van alles is dat ze graag willen veranderen. Bijvoorbeeld “het is al jaren mijn wens om ooit een eigen bedrijf te hebben”, “Ik wil zo graag twintig kilogram vet verliezen” of ik “hoop dat ik volgend jaar van mijn rugklachten af ben”.
Heb je er al eens bij stilgestaan dat wensen, willen en hopen helemaal niets, maar dan ook letterlijk niets doet.
Ik geef je wat om over na te denken. Ga eens op de bank zitten en doe een van de volgende voorbeelden voor dertig minuten:
- Heel graag willen je dat je tien kilogram lichter bent
- Heel hard hopen dat je kinderen eindelijk hun spullen vanaf nu zelf opruimen
- Wensen dat iemand beter wordt die nu ziek is
Ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Wensen, willen en hopen doet op zichzelf niets. Om een doel te behalen zal je specifiek werk moeten doen. Doe je dat niet, dan gebeurt er ook niets. Je kunt wensen, willen en hopen tot je een ons weegt, het verandert niets aan de fysieke realiteit.
Je kunt wensen dat je over twee jaar een eigen bedrijf hebt, maar dat betekent niet dat je doet wat nodig is om dat bedrijf daadwerkelijk te starten. Je kunt hopen dat je een promotie krijgt, maar dat betekent niet dat je die promotie krijgt. Je kunt willen dat je tien kilo lichter bent, maar daar verlies je geen vet mee.
Nu je hier zo over nadenkt, lijkt het me dat je vast voorbeelden kunt noemen van dingen die je ooit wenste, graag wilde of hoopte, die uiteindelijk nooit werkelijkheid geworden zijn. Het grootste plezier dat jij jezelf kunt doen is stoppen met wensen, willen en hopen. Als er iets is dat jij graag wil veranderen, doe er dan écht iets aan. Doe dat door letterlijk te doen. Door in actie te komen, in plaats van erover de denken. Alleen als je iets doet in de fysieke realiteit kun je iets veranderen, zo simpel is het.
Een oprecht doel
Ik ga ervan uit dat je het met me eens bent over het feit dat wensen, willen en hopen op zichzelf je nergens brengt. Daarmee zeg ik niet dat iets wat je wil, wenst of hoopt geen realiteit kan worden. Dat kan absoluut wél. Maar alleen als je er een oprecht doel van maakt en bereid bent het werk te doen dat nodig is om dat doel te bereiken. Dat betekent vaak dat je bereid moet zijn om bepaalde dingen op te offeren, met tegenslagen moet kunnen omgaan of moet accepteren dat je je tijdens het proces oncomfortabel kunt voelen. Hier een zelfexperiment. Onderzoek de volgende twee vragen eens voor jezelf:
- Is er iets in mijn leven dat ik graag wil oplossen, maar tot op heden niet opgelost heb?
- Is er iets dat ik graag wil bereiken, maar tot op heden niet bereikt heb?
De kans is groot dat je uit deze twee vragen één of meerdere dingen naar voren komen waar je een oprecht doel van kunt maken. Kies het meest belangrijke doel en breng het volgende in kaart:
- Wat is er nodig om dit doel te bereiken? In andere woorden, wat moet ik doen om dit doel te realiseren?
- Per wanneer moet dit doel bereikt zijn (ben realistisch)?
- Beschik ik over de nodige informatie om dit doel te bereiken?
- Beschik ik over de nodige vaardigheden om dit doel te bereiken?
- Ben ik bereid te doen en te laten wat nodig is om het doel te bereiken?
Waarom zijn deze vragen belangrijk vraag je je misschien af. Een simpel voorbeeld, als jij als doel hebt dat je tien kilogram wil afvallen over drie maanden. Je weet dat je minder moet eten en meer moet bewegen. Maar weet je ook wat je moet eten en hoeveel? Welke vorm van beweging voor jou het beste is en hoe vaak je dit moet doen. Of tien kilogram vet verliezen in drie maanden realistisch is voor jou lichaam? Als dat niet helder is en je gaat doen wat jij denkt dat goed is, dan is de kans groot dat je niet succesvol zult zijn. Dat je niet je gewenste resultaat behaald en je uiteindelijk besluit de handdoek in de ring te gooien.
Een waardevolle betekenis
Inmiddels heb je een oprecht doel gesteld en heb je in kaart gebracht wat er nodig is om daar te komen. Maar wat als ik je zeg dat dit niet voldoende is om succesvol te zijn? Ik zal je vertellen waarom ik dit zeg. Stel je doel is die tien kilogram vet verliezen in drie maanden. Op zichzelf zegt dit doel helemaal niets, op zichzelf is het betekenisloos. Wat van essentieel belang is om naar te kijken is wat dit doel je brengt als het gerealiseerd is.
Wat heb je dan wat je nu niet hebt?
Wat is er dan mogelijk wat nu niet mogelijk is?
Wat voegt dit toe aan je leven?
Wat kun je dan?
Op wie heeft dat invloed?
Wat zijn de consequenties als je dit doel niet realiseert?
De kans is groot dat je niet eerder zo diep over je doel hebt nagedacht. Misschien kun je de vragen niet meteen beantwoorden en moet je diep bij jezelf te rade gaan. Ik kan je vertellen dat het noodzakelijk is om duidelijk te hebben wat je doel voor waarde toevoegt aan je leven. Als de waarde significant is, dan is de kans groot dat je bereid bent om te doen wat nodig is en heb je een hogere slagingskans. Maar als de waarde níet groot en belangrijk genoeg is, dan heb je op voorhand al een uitweg. Je hoeft mij niet te geloven als ik zeg dat je die uitweg ook gaat nemen. Kijk maar naar hoeveel mensen hun goede voornemens niet realiseren. Dat spreekt voor zich als je het mij vraagt.
Echte waarde vind je niet in gemak
We leven tegenwoordig in een wereld waar we het nog nooit zo gemakkelijk en comfortabel hebben gehad als ooit tevoren. Je kunt tegenwoordig alles krijgen en je hoeft er vaak nagenoeg niets voor te doen. Met een druk op de knop bestel je boodschappen, nieuwe kleren, je avondeten of een koelkast. Binnen dertig minuten tot een dag wordt je bestelling tot aan je deur bezorgd. Zonder enige inspanning krijg je alles wat je wil. De nieuwe koelkast wordt zelfs nog door de bezorger naar binnen gebracht. Het eten van de lokale shoarmaboer wordt nog net niet voor je voorgekauwd (wie weet kun je dit zelfs tegen betaling voor elkaar krijgen, maar dat terzijde).
Op het eerste oog lijkt dit een geweldige ontwikkeling. Want het is natuurlijk wel gemakkelijk allemaal. Laten we eerlijk zijn, iedereen doet hieraan mee. Maar iets dat gemakkelijk en onschuldig lijkt, kan evengoed gevaarlijk zijn. In dit geval heeft het gemak namelijk ook een keerzijde. Een keerzijde waar je mogelijk nooit bij hebt stilgestaan. Alles kunnen krijgen wat je wil, wanneer je het wil, noemen we ‘onmiddellijke bevrediging’. Je vraagt je misschien af of dit een probleem is. Mijn antwoord is dat het absoluut een probleem kán zijn.
Elke keer dat jij iets krijgt waar je niets (of weinig) voor hoeft te doen, geeft je brein een beloning voor werk dat je niet gedaan hebt. Je traint jezelf om zonder inspanning een resultaat te krijgen. Geen probleem als het gaat over het online bestellen van voedsel of spullen. Groot probleem als het gaat over twintig kilogram vetmassa verliezen. Er zijn namelijk een hoop dingen die je niet met slechts een druk op de knop kunt bereiken. Meestal zijn dit juist de dingen die van grote waarde zijn. Zoals de dingen waar we meestal onze goede voornemens op maken.
Met een drup op de knop kun je namelijk niet…
…stoppen met roken
… gewicht verliezen
… promotie maken
…een krachtig lichaam bouwen
…van je rugklachten genezen
De meeste dingen die van échte waarde zijn, krijg je simpelweg niet met een druk op de knop. Om resultaten te behalen die van diepe waarde zijn moet je vaak:
- Hard werken
- Dingen doen die je niet graag doet
- Vallen en opstaan
- Je ongemakkelijk voelen
- Doorgaan als je eigenlijk wil stoppen
- Dingen stoppen te doen
- Dingen starten te doen
- Dingen opofferen
- Discipline bouwen
- En ga zo maar door
Dit is meestal niet waar je bij stilstaat als je goede voornemens maakt. Meestal denk je er vrij gemakkelijk over. Althans, slechts negen van de tien mensen die goede voornemens maken denken er te gemakkelijk over. Het goede voornemen klinkt heel goed, zo lang het doen van het werk in de toekomst ligt. Op wilskracht lukt het me wel denk je dan. Meestal niet, als je het mij vraagt. Het duurzaam veranderen van gedrag is zelfs het tegenovergestelde van iets doen op wilskracht. Het tegenovergestelde van wilskracht? Ja, het tegenovergestelde van wilskracht. Blijf erbij en je zal begrijpen waarom ik dat zeg.
Aan volhouden komt een einde
De grootste miscalculatie die mensen maken met betrekking tot hun goede voornemens, is dat ze denken dat het realiseren ervan te maken heeft met karakter of met wilskracht. Ze denken dat als ze iets voor een bepaalde tijd volhouden, dat hun toekomst daardoor op magische wijze voorgoed verandert. Ik zeg altijd tegen mensen: “Aan alles dat je moet volhouden komt een einde”. Bekijk het eens zo:
Volhouden van een dieet maakt je niet slank
Volhouden om te sporten maakt je geen actieve sporter
Volhouden om geen alcohol te drinken helpt je niet van de drank af
Het probleem met volhouden is dat je hunkert naar de andere kant van de medaille. Je op wilskracht aan een dieet houden betekent namelijk dat je andere dingen niet ‘mag’ eten die je eigenlijk wel graag wil eten.
Op wilskracht drie keer per week gaan sporten betekent dat je die tijd niet kunt gebruiken voor de dingen die je voorheen deed op die tijdstippen.
Op wilskracht geen alcohol drinken betekent dat je niet met je vrienden dronken kunt zijn.
Het probleem met volhouden is dat de andere kant van de medaille een betekenis heeft die jij als positief, comfortabel of prettig ziet. Het heeft voor jou een specifiek voordeel. Volhouden is niet meer dan een gevecht met jezelf tegen iets dat je diep van binnen juist heel graag wil. Je kunt vast al raden waarom dat misgaat. Je kunt namelijk niet eindeloos in gevecht zijn. Het eerste beste moment dat het tegenzit ben je snel geneigd om terug te grijpen naar het gemakkelijke, het comfortabele of het bekende. En voilà, je bent weer terug bij af. Dat is natuurlijk niet wat je wil.
Zorg daarom dat je dit jaar je goede voornemens op een oprechte manier aanpakt en je niet dezelfde fout als negentig procent van de mensen met goede voornemens maakt.
Investeer in jezelf
Je kan iets doen, je kan iets laten en je kan iets laten doen. Je kunt iets zelf proberen uit te zoeken of je kunt de hulp inschakelen van een professional. Je kunt tijd en geld investeren in alles buiten jezelf of je kunt geld en tijd investeren in jezelf. Jij bent degene die beslist wat je doet in je leven. Jij bepaalt jouw toekomst.
Als jij een goed voornemen hebt dat een serieuze betekenis en waarde voor je heeft, investeer daar dan in. Investeer in jezelf zodat je kunt doen wat nodig is om je doel te behalen. Investeer in jezelf door te investeren in focus, in aandacht, in tijd, in geld en kom in actie. Want actie is het enige dat je verder brengt. Als je iets wil bereiken, investeer dan in groei. Als je dit niet doet, dan krimp je. Je kunt simpelweg alleen groeien of krimpen, stilstaan bestaat niet.
Ik zeg altijd tegen mensen: “Je kunt iets zelf proberen, of in een professional investeren”. Dat zeg ik niet om mezelf te promoten, ik zeg dat omdat het gezegd moet worden. Sommige dingen kun je gewoon zelf niet of niet goed genoeg. Dat is geen schande, dat is nu eenmaal de realiteit. Je kunt proberen een doel te behalen, maar proberen levert vaak niet het gewenste resultaat op. Je kunt doen wat nodig is en dat geeft gegarandeerd resultaat.
Een krachtig en gezond lichaam
Als jouw goede voornemens te maken hebben met het bouwen van een krachtig, vitaal en gezond lichaam/leven, dan ben je bij Get Real Performance op het juiste adres. Wij trainen mensen om hun lichaam te transformeren en we coachen mensen om hun gedrag duurzaam te veranderen. We hebben personal training trajecten, groepstraining en een leefstijl transformatie programma. Op onze website vind je alle informatie over ons aanbod. Echter zegt het geschreven woord minder dan een goed gesprek en een echte ervaring. Graag plan ik een gratis gesprek met je om te kijken wat je graag wil bereiken en of ik je daarmee kan helpen.
Maak dit jaar het jaar waarin je goede voornemens een keihard succesverhaal worden. Investeer in jezelf.
“All growth depends upon activity. There is no development physically or intellectually without effort, and effort means work”
– Calvin Coolidge