Kies voor groei
23 december 2022

Geen tijd meer voor excuses: 5 manieren om aan je fitheid te werken ondanks een druk leven

“Ik heb geen tijd om te sporten” – hoe vaak heb je iemand of jezelf dit horen zeggen? Het is een van de meest gebruikte excuses, maar de waarheid is dat we allemaal evenveel tijd op een dag hebben. Het is een kwestie van hoe we onze tijd prioriteren en besteden. In dit artikel laat ik je zien waarom “geen tijd hebben” vaak slechts een excuus is om gewoon iets niet te doen en geef ik je praktische tools om sport en beweging aan je drukke schema toe te voegen.

 

Laten we eerst kijken naar het feit dat iedereen evenveel tijd op een dag heeft. We hebben allemaal 24 uur per dag om te besteden. Het verschil ligt hem in de keuzes die we maken over hoe we die uren besteden. Geef je beweging prioriteit en maak je er tijd voor, of laat je andere dingen en activiteiten voorrang krijgen?

 

Een reden waarom mensen tijdgebrek vaak als excuus gebruiken, is dat ze de waarde van regelmatig sporten op hun gezondheid en kwaliteit van leven niet helder zien of (hebben) ervaren. Ze zien het vaak als moeilijk, zwaar, “iets wat niets voor mij is” of iets dat tijd wegneemt van andere activiteiten die ze als leuk ervaren. Regelmatig sporten heeft echter tal van voordelen die je algehele kwaliteit van leven drastisch verbeteren, zoals:

  • Het verhoogt je energieniveau
  • Het maakt je mentaal helder
  • Het verbetert je focus
  • Het vermindert stress
  • Het verbetert je slaapkwaliteit en daarmee je herstelcapaciteit

Met andere woorden, sport en beweging kan je op de lange termijn juist tijd besparen doordat het je productiever en efficiënter maakt.

 

Dit is allemaal niets nieuws en de kans is groot dat je dit zelf ook weet. Maar ik snap heel goed hoe dit voor mensen verschijnt, als je niet gewend bent om regelmatig te sporten, kan tijd hiervoor vrijmaken in je drukke schema als een serieuze uitdaging overkomen. Ik train talloze ondernemers die een bedrijf runnen, een privéleven hebben én bewust tijd vrijmaken voor sport en lichaamsbeweging, dus jij kunt dat ook. Hier zijn enkele manieren om fysieke training in te passen in je volle schema:

  1. Sta vroeger op: overweeg om je wekker vroeger te zetten en eerder op te staan om een training te doen voordat je (werk)dag begint. Al is het maar 20-30 minuten aan lichaamsbeweging of training, het kan een significant verschil maken.

 

  1. Beweeg bewust meer gedurende de dag: er zijn tal van manieren om meer beweging aan je dag toe te voegen zonder speciale tijd voor “oefeningen” of training opzij te zetten. Je kunt bijvoorbeeld de trap nemen in plaats van de lift, een wandeling maken tijdens de lunchpauze of regelmatig de fiets nemen in plaats van de auto (dat laatste kan een zeer groot verschil zijn).

 

  1. Huur een personal trainer in: Als je weinig tijd hebt, overweeg dan om een personal trainer in te huren om je te helpen bij het opstellen van een tijdbesparend trainingsplan. Een ervaren personal trainer kan een op maat gemaakt trainingsprogramma maken dat past bij jouw specifieke wensen en behoeften. Vaak is hulp geen overbodige, maar nodige luxe om een onwerkbaar patroon te doorbreken. Met de ondersteuning van een personal trainer kun je in kortere tijd een effectieve training krijgen, waardoor het gemakkelijker wordt om je training in je drukke schema toe te voegen.

 

  1. Maak van lichaamsbeweging een prioriteit: als je écht en oprecht prioriteit geeft aan je gezondheid en fysieke conditie, zal je manieren vinden om tijd hiervoor vrij te maken, zelfs met een druk schema. Dit betekent dat je nee zegt tegen bepaalde activiteiten die je niets/ weinig opleveren of simpelweg je schema herindeelt om ruimte te maken voor sport en beweging.

 

  1. Zoek een trainingspartner… of houd gewoon jezelf verantwoordelijk: het hebben van een trainingspartner kan je helpen natuurlijk. Maar heel eerlijk, als jij iets belangrijk vindt neem je beter zelf de verantwoordelijkheid en het heft in eigen handen. Als jij in staat bent zelf verantwoordelijkheid te nemen dan heb je geen trainingspartner nodig. Vergeet niet dat verantwoordelijkheid nemen de sleutel is tot het bereiken van je doelen – niet alleen je gezondheidsdoelen, maar voor elk doel dat je hebt in je leven.

 

Samenvattend, hoewel het een uitdaging kan zijn om lichaamsbeweging aan je druk schema toe te voegen, is het belangrijk om te beseffen dat regelmatig bewegen en doelgericht trainen tal van voordelen heeft die de algehele kwaliteit van je leven serieus verbetert. Door prioriteit te geven aan sport en beweging en een manier te creëren om het in je dag in te passen, kunt je het veel voorkomende excuus van “geen tijd hebben” overboord gooien en je gezondheid en conditie onder absolute controle krijgen. Bedankt jezelf later.

 

Ik zeg altijd “je kunt zelf proberen of van een professional leren”. Als tijd je waardevol is, dan is het inschakelen van een ervaren personal trainer de beste investering die je kunt doen. De kosten van het negeren of verwaarlozen van je gezondheid zijn vele malen groter, zowel op de korte als op de lange termijn. Verspil geen kostbare tijd aan zelf het wiel willen uitvinden, laat dat iemand anders voor je doen. Als je sport en fysieke training in je leven wil inbouwen, kom dan nu in actie. Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek om te kijken of en hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van je doelen. Plan nu een vrijblijvend gesprek.