Kies voor groei
5 juli 2024

12 redenen waarom afvallen onmogelijk lijkt die niemand je durft te vertellen

Hoe langer je worstelt met overgewicht, hoe lastiger het wordt om af te vallen.

Dat is het gevolg van de onderliggende oorzaak; je leefstijl. Hoe langer je op een bepaalde manier leeft, hoe meer je vergroeid met dit gedrag en hoe moeilijker het wordt dit te veranderen. Op een bepaald punt begin je allerlei redenen te verzinnen waarom het onmogelijk is om af te vallen. Wat het nog lastiger maakt is dat je omgeving je gedrag vaak bevestigt in plaats van je de waarheid vertelt.

Dus laten we voor de verandering eens eerlijk zijn over afvallen.

Maak kennis met de eerste wet van thermodynamica:

“Energie kan niet uit het niets ontstaan en niet uit het niets verloren gaan”

Oftewel, zoals het gezegde luidt: “ieder pondje gaat door het mondje”. Niemand is te zwaar door te veel zuurstof. Je wordt te zwaar als je structureel meer energie (voeding) inneemt dan dat je verbruikt.

Het mooie is als je succesvol te zwaar kunt worden, je ook succesvol kunt afvallen. Het enige dat je hoeft te doen is korte metten maken met deze 12 redenen die afvallen onmogelijk lijken te maken.

1. De enige reden waarom je te zwaar bent

Niet leuk om te horen, maar in 99% van de gevallen ben jij de oorzaak van je overgewicht. Het heeft weinig tot niets te maken met genen, externe factoren of geluk.

Je gewicht wordt 100% bepaald door jouw gedrag.

Het mooie is dat jij degene bent die kan zorgen dat je een slank lichaam krijgt. Maar alleen als je de volle verantwoordelijkheid neemt en alles doet wat hiervoor nodig is.

2. Focus op afvallen in plaats van slank zijn

Afvallen is niet hetzelfde als slank zijn.

Net zoals 1 dag op je eten letten, 3 weken een dieet volgen of 5 zware trainingen doen, in het grote geheel weinig verschil maakt.

Van te zwaar naar duurzaam slank (een gezond gewicht) ga je alleen door je leefstijl te veranderen. Niet voor even maar voor het leven.

Stop te geloven dat je door tijdelijke inspanningen langdurig resultaat behaalt.

3. Klagen maar niets veranderen

Er is niets zo onaantrekkelijk als mensen die klagen over iets waar ze niets aan veranderen.

Soms denk ik dat mensen het gezegde “klagen tot je een ons weegt” te letterlijk nemen. Van klagen val je namelijk geen gram af. Het enige dat je verliest is je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen. Zolang jij je niet 100% toewijdt aan het oplossen van je probleem, zal er niets gebeuren.

Spaar de tijd met klagen en gebruik het om je leefstijl te veranderen.

4. Comfort niet willen opgeven

Laten we eerlijk zijn, we houden allemaal van lekker eten en iedereen is wel eens liever lui dan moe.

Het is makkelijk om “ja” te zeggen tegen iets lekkers, een avondje chillen of een drankje doen. Het is moeilijker om dit structureel af te slaan en te kiezen voor een salade, zware workout of een spa rood.

Het leven zit vol verleidingen, gemak en comfort. Hoe vaker je hiervoor kiest, hoe groter de kans op negatieve gevolgen zoals overgewicht. Als je een gezond gewicht wil dan zal je offers moeten maken. Met andere woorden, je zal je gezondheid moeten kiezen boven comfort.

5. Je mist geen informatie

“Ik weet niet hoe ik moet afvallen” is als zeggen dat je niet weet hoe het kan dat je te zwaar bent. Iedereen die te zwaar is weet waardoor dat komt. Je zou de minst bewuste persoon op aarde zijn als jij dat niet inziet.

Je mist geen kritieke informatie over afvallen. Minder (zooi) eten en meer bewegen is geen rocket science. Natuurlijk kan kennis over voeding, training en leefstijl het proces optimaliseren. Echter, in de kern valt en staat kennis met de toepassing ervan.

6. De perfecte tijd

“Na de vakantie dan…” of “nu heb ik weinig tijd, maar later dan…”

Komt vast bekend voor of niet? Ze zeggen niet voor niets dat van uitstel afstel komt. De enige reden waarom je uitstelt is omdat je het werk gewoon niet wil doen. Je wil niet écht veranderen.

Maar toch ontevreden zijn. Dat strookt niet helemaal.

De oplossing is simpel: Stop met wachten, start vandaag.

7. Alles al geprobeerd en niets werkt

Als je worstelt met overgewicht, dan heb je er niet alles aan gedaan. Zo simpel is het.

Elke methode werkt, zolang jij het werk doet. Als jij de volle toewijding geeft dan kun je overal een succes van maken. Mijn moeder zei vroeger altijd:

“Van proberen kun je leren.”

Proberen is essentieel om iets te leren. Het is echter ineffectief om duurzaam je gedrag te veranderen. Je probeert niet af te vallen, je neemt de volle controle over je gewicht. Je zorgt ervoor dat je alles doet wat nodig is om je leefstijl te transformeren. Het hele idee van proberen af te vallen is gedoemd om te falen.

Stop met proberen en geef je volledige toewijding aan het veranderen van je leefstijl.

8. Niet kunnen afvallen

“Ik kan gewoon niet afvallen” is de grootste nonsens die er bestaat. Je lichaam is continu aan het afvallen en bijkomen, dat is een dynamisch proces, ook wel metabolisme genoemd. Iedereen die ik ooit heb begeleid met afvallen is —drie keer raden— afgevallen. Je zal de eerste zijn die de wetten van de thermodynamica verbreekt.

Dit leerde mijn moeder me over ‘kunnen’:

“Kan ik niet is wil ik niet”

Observeer je eigen woorden eens. Let eens op hoe gemakkelijk je zegt “kan ik niet”. Bekijk dat eens eerlijk en objectief. Is het niet gewoon een keiharde “wil ik niet”.

Je kunt geen steen van 500 kilo optillen. Maar je wil niet naar de sportschool na een drukke dag werken. Of je wil het lekkere eten niet laten staan als je naar een restaurant gaat.

Mensen die kunnen en willen door elkaar halen ontnemen hun zelfregie. Wees eerlijk over wat je niet wilt en niet kunt.

9. Het is niet eerlijk

“… eet hartstikke veel en is evengoed slank, het is niet eerlijk”

Ja dus? Het leven is niet eerlijk, get over it.

Wat voor de een werkt, hoeft voor een ander niet te werken.

Hoeveel iemand kan eten zonder dik te worden is afhankelijk van allerhande factoren. Maar wat maakt het uit? Het gaat om jou, niet om een ander. De enige reden dat mensen klagen over anderen is omdat ze zelf niet willen veranderen. Het is makkelijk om in de slachtofferrol te kruipen, te wijzen en vervolgens niets te veranderen.

Maar onthoud:

Als je wijst naar een ander dan wijs je met 3 vingers naar jezelf.

Maar goed ook, want dat is waar je moet zijn: bij jezelf.

Kijk naar wat jij moet veranderen aan jouw voedingspatroon, aan jouw beweeggedrag, aan jouw leefstijl. Alles start en eindigt met jou. Als jij duurzaam slank wil worden, focus dan op jezelf.

10. Je moet wel kunnen genieten

Je leeft om te genieten toch? Wat heeft het leven voor zin als je niet ongeremd alles kunt eten en drinken wat je maar wilt. Stel je voor dat een glas bier moet afslaan, een hamburger minder moet eten of op een verjaardag geen taart eet. Mijn god, dat is afzien zeg.

Slanke mensen moeten toch een ontzettend rot leven hebben.

Stel je eens voor hoe verschrikkelijk het is om trots te zijn op je uiterlijk. De kleren te kunnen dragen die je graag draagt. Uitgerust wakker te worden. Elke fysieke uitdaging aankunt. Geen zorgen hoeft te hebben over je gezondheid. Wie wil dát nu?

Liever een burger, ijsje én een glas bier, toch?

11. Schamen voor hulp te zoeken

Ben je bang voor kritiek van anderen? Dan geef je de controle over jouw leven uit handen.

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Als jij ziek wordt doordat je al jaren ongezond leeft, dan is er niemand die je kan helpen.

Mensen kunnen vinden wat ze willen, iedereen heeft toch overal een mening over. Maar wat doet het ertoe? Het verandert in elk geval niets aan jouw situatie.

Niemand hoeft zich te schamen voor het investeren in zijn eigen gezondheid. Mensen die anderen ontmoedigen gezondere keuzes te maken, die moeten zich schamen.

12. Coaching is (te) duur

Iets duur vinden is een mening, geen feit. Ook niet als al je vrienden het ook duur vinden. Het is en blijft een mening.

  • €5 voor een doos frikandellen is het waard, kipfilet te duur.
  • €50 voor het café is het waard, sportschool abonnement te duur.
  • €150 voor het uiteten is het waard, een therapeutische behandeling te duur.
  • €1500 voor een midweek vakantie is het waard, maar om je leefstijl te transformeren te duur.

Vergeet niet: keuzes hebben consequenties. Heb je er al eens bij stilgestaan dat de keuze om niets te veranderen je ook iets kost?

Stel je eens voor wat er gebeurt als je niets verandert. Hoe ziet je leven eruit over 5, 10, of 15 jaar.

Stel je dan eens voor wat er mogelijk is als je investeert in een coach die je helpt om je leven lang slank te zijn.

Coaching krijgt dan ineens een heel andere betekenis, vind je niet?